אנדומטריוזיס במתבגרות
אנדומטריוזיס מוכרת כמחלה של גיל הפריון, אך היא דווחה גם בקרב בנות שטרם הופיעה אצלן הווסת הראשונה. זו הסיבה השכיחה ביותר לכאב כרוני באגן והיא אחראית לכאב אצל 70-50% מכלל המתבגרות.
אנדומטריוזיס בקרב מתבגרות מתאפיין בעיקר כאבי אגן כרוניים, בנוסף לכאבים המחזוריים שמאפיינים את המחלה בקרב נשים מבוגרות יותר. חלק מהנערות מדווחות על הפרעות במערכת העיכול. התסמינים מובילים אצל רבות מהבנות להפרעה בלימודים ולפגיעה בפעילות החברתית והגופנית.
הימשכות הכאבים, על אף טיפול ממושך עם גלולות למניעת הריון ותרופות נוגדות דלקת, מרמז על נוכחות של אנדומטריוזיס ומצריך אבחון. חשיבות האבחון המוקדם היא באפשרות למתן טיפול בשלבים מוקדמים של המחלה במטרה למנוע סיבוכים ואי-פריון בעתיד.
אבחון המחלה
בבדיקת המתבגרות יש לשלול בעיות אחרות, כגון דלקת באגן ובעיות מבניות אנטומיות של מערכת המין הנקבית. הבדיקה הגופנית של בנות צעירות עלולה להיות בעייתית ואינה מחייבת ביצוע בדיקת גינקולוגית מלאה.
שימוש בבדיקות דימות, כמו אולטראסונד ו-MRI לעתים בעייתיות, שכן פחות שכיח למצוא ציסטות אנדומטריאליות בשחלות או מוקדים מאחורי הרחם בקרב המתבגרות. לגבי שימוש בבדיקת דם לסמן מסוג CA125 המידע מוגבל לגבי התנהגותו באנדומטריוזיס במתבגרות.
לפרוסקופיה אבחנתית מהווה את הבדיקה הטובה ביותר לאבחון אנדומטריוזיס. יש לזכור כי הנגעים בקרב מתבגרות הם שונים ומאופיינים בעיקר במוקדים צלולים, אדומים, לבנים, בשונה מהנגעים השחורים-כחולים ששכיחים בנשים בוגרות. הרושם הוא כי נגעים אלו עוברים שינוי לאורך השנים למראה האופייני של הנגעים בבוגרות.
טיפול בנערות עם אנדומטריוזיס
הטיפול משלב כמה גישות: טיפול ניתוחי, תרופתי-הורמונלי או עם משככי כאב ונוגדי דלקת וטיפול פסיכולוגי תומך. מטרת הטיפול היא מניעה ושיכוך הכאבים, דיכוי המחלה והתקדמותה ושמירת פריון עתידי.
- טיפול ניתוחי - ניתוח נעשה במתבגרות אשר סובלות מכאבים ממושכים שאינם מוקלים בתגובה לטיפול בגלולות ובבתרופות נוגדות דלקת. לפרוסקופיה ניתוחית צריכה לכלול כריתה מלאה של הנגעים האנדומטריאליים. הטיפול אינו פוגע בפריון. יש לזכור כי בעת הניתוח לעיתים יש קושי בזיהוי הנגעים עקב המראה השונה שלהם במתבגרות, ובמיוחד את הנגעים הצלולים.
מאחר שאנדומטריוזיס היא מחלה עם פוטנציאל כרוני, יש לטפל בנערות גם לאחר הניתוח בטיפול תרופתי רציף עד שהן מגיעות לגיל הפריון ומתכננות ילודה. - טיפול תרופתי - הטיפול הראשוני המשלב טיפול הורמונלי עם נוגדי כאב ודלקת.
- טיפול בעזרת תכשירים דמויי GnRH - תרופות אלה מורידות את רמות האסטרוגן והם יעילים כטיפול כמתבגרות הסובלות מכאבים. אולם ידוע כי טיפול זה פוגע בתהליך שקיעת הסידן בעצמות, ושימוש בתרופה במשך חצי שנה יכול לגרום לירידה בצפיפות עצם של 5%.
שילוב של טיפול בתכשירי GnRH עם גלולות הורמונליות מצמצם את הפגיעה בעצם ואינו פוגע ביעילות הטיפול.
טיפול בתכשירים פרוגסטטיביים אשר היה מקובל יותר במבוגרות אינו מקובל במתבגרות עקב תופעות הלוואי וכן ממצאים של ירידה בצפיפות עצם עם טיפול זה.