הדרך המומלצת ללידה - לידה פעילה
מאת: גרגי ביבליוביץ - דולה במרכז הרפואי שיבא תל השומר
רוב הנשים כיום, בחברה המערבית הפוסט-תעשייתית, יולדות בבית החולים, בתנוחה של שכיבה על הגב או בהישענות אחורה. מצב לא הגיוני ולא טבעי זה הביא לכך שהלידות במערכות הבריאות המודרניות שלנו, נעשו מסובכות ויקרות יותר.
המחקרים מגלים חסרונות רציניים ללידה בשכיבה על הגב:
-
זוהי התנוחה היחידה שגורמת ללחץ על כלי הדם בגב התחתון ולאורך עמוד השדרה. ידוע כי לחץ על העורק הרחב היורד מהלב לאורך עמוד השדרה descending aorta) יכול לגרום למצוקת עובר ע"י צמצום אספקת הדם לרחם ולשלייה. לחץ על הוריד שעולה אל הלב (inferior vena cava), חוסם את חזרת זרם הדם ויוצרת ירידה בלחץ הדם ובעיות זרימת דם נוספות ובכך גובר הסיכוי לדימום.
-
תנוחת השכיבה אינה מנצלת את תנועתיות השרירים והמפרקים שבאגן. השכיבה מתעלמת לגמרי מהעזרה הרבה שהתנועתיות של הברכיים והירכיים יכולה להעניק ללידה.
-
בתנוחת השכיבה, המשקל של גוף האם, גוף התינוק ושל הרחם (השריר הגדול ביותר בגוף האישה בלידה) על הסאקרום ועל עצם הזנב, מצמצמים את היקף המוצא של האגן ב- 30%, לעומת תנוחות של הישענות קדימה, בהן מתאפשרת פתיחה מקסימאלית של האגן.
-
כאשר יולדת שוכבת על הגב, הכיוון של ההתכווצויות של הרחם (הצירים), נוגד את כיוון משיכת כוח הכבידה. זה יותר קל, לכל דבר בעולם הזה, ליפול למטה מאשר להחליק הצידה...(חוק הכבידה של ניוטון). לצורך דחיפה הצידה יש צורך בשימוש בכוח. השימוש בכוח בלידה, מגביר את תחושת הכאב בה ומאריך את זמן הלידה.
-
כאשר שוכבים בזמן הלידה עצמה (שלב הלחיצות), הרקמות של הפירנאום נמתחות בצורה לא שווה. זה מגביר את הסיכוי לקרעים פרינאלים בלידה או את הסיכוי לשימוש בחתך אפיזיוטומי (חתך חיץ) בלידה.
מהי לידה פעילה?
את התשובה לשאלה "מהי לידה פעילה?" ניתן לספק במספר רמות. ראשית וקודם לכל, לידה פעילה אינה אירוע רפואי ש"מנוהל אקטיבית" ע"י צוות של אנשי מקצוע בחדר הלידה. בלידה פעילה, היולדת היא משתתפת מרכזית ופעילה בכל התהליך, ולא רק פציינטית פסיבית של המערכת.
כדי להגיע למצב זה, צריך לדעת וללמוד היטב את כל האפשרויות שעומדות בפנינו בלידה.
הדגש בגישה זו, הוא בלעשות כל מה שניתן, כדי להגדיל את הפוטנציאל ללידה פיזיולוגית (טבעית). המטרה בגישה של לידה פעילה היא אמנם להימנע מהתערבות רפואית מיותרת, אך מטרה לא פחות חשובה של הגישה היא לצייד זוגות בכל המידע והידע הקיימים, כדי להבין מתי יש צורך בהתערבות רפואית ואיך להשתמש באמצעים הקיימים בחדר הלידה בחוכמה, כדי להפחית את הסיכויים לתופעות לוואי מזיקות.
כיום יש בפנינו מגוון רחב של אפשרויות, הוליסטיות ורפואיות. ההבנה של כל האפשרויות האלה ואיך הן עובדות, פירושה להיות מסוגלים לקבל את ההחלטות הטובות ביותר בזמן הלידה ולהיות מעורבים בצורה פעילה בכל ההיבטים של הטיפול בכם (האם, האב, התינוק/ת).
הגישה של לידה פעילה מתבטאת בכל סוג של לידה: טבעית, עם אפידורל או בניתוח קיסרי. זוהי גישה שמעודדת מעורבות גבוהה של היולדת ובן זוגה, ע"י הבנה ולקיחת אחריות אישית על המתרחש בתהליך הלידה שלהם.
היתרונות של לידה פעילה
כאשר בזמן הלידה מתאפשר ליולדת חופש התנועה והיא משתמשת בתנוחות שתומכות את ההתקדמות של הלידה, כמו: עמידה, הליכה, כריעה, עמידה על שש, ישיבה ועוד, נהנים ממספר יתרונות עיקריים:
פחות כאב
הצירים נוטים להיות כואבים פחות כאשר יולדת נמצאת בתנוחות זקופות וכואבים יותר כאשר היא שוכבת. זה בגלל שהרחם בד"כ נוטה קדימה בזמן הצירים. כשאת נמצאת בתנוחה זקופה ונשענת קדימה, את עוזרת לרחם שלך לעשות את העבודה בלי התנגדות כלשהי.
צירים יותר אפקטיביים
כשיולדת נמצאת בתנועה ובתנוחות זקופות בזמן הלידה, המשקל של התינוק מפעיל לחץ שווה על צוואר הרחם ומעודד את היווצרות הפתיחה. זה אומר שלידה פעילה גם יכולה לקצר את משך הלידה עצמה.
הכי הרבה מקום לתינוק
בלידה פעילה, כאשר יולדת אינה שוכבת על הגב ומפעילה לחץ על עצם הזנב, יש אפשרות לאגן להתרחב למקסימום שלו. לידה פעילה מאפשרת לייצר 28% יותר מקום באגן ומעבר קל יותר של התינוק בו.
יותר קל ללחוץ
בשלב הלחיצות, התנוחות של הלידה הפעילה מאפשרות לרתום את כוח הכבידה למאמץ וביחד עם טכניקות דחיפה ולחיצה פשוטות, ניתן לקצר את שלב הלחיצות ולבצע אותו בצורה אפקטיבית וטובה.
הפחתת הסיכוי לחתכים וקרעים
היכולת לנוע, לעבוד עם כוח הכבידה ולבצע תנוחות ספונטאניות מביאה למצב בו הפירנאום יכול להתרחב ולהימתח בצורה שווה וחופשית, ובכך למנוע קרעים ולהפחית את הסיכוי בצורך לביצוע אפיזיוטומיה (חתך חיץ).
את ותינוקך במצב אופטימאלי
חוסר השימוש או השימוש המועט בטיפול תרופתי- רפואית בלידה, מפחית את הסיכוי לקיומם של תופעות לוואי, כך שתינוקך ערני, מגיב ואינו תחת השפעת תרופות בלידה. שניכם מלאים בהורמונים טבעיים שמקדמים את ההתחברות בין האם לתינוק ומעודדים התחלת הנקה מוצלחת. קרוב לוודאי שלאחר לידה כזאת, תרגישי מלאת גאווה וביטחון עצמי. ההעצמה שבלידה פעילה ורכה ושביעות הרצון ממנה, מהווים גם גורמים שמזרזים ומסייעים לשיקום המהיר של הגוף לאחר הלידה.
את ובן זוגך
בסופו של עניין, לידה פעילה משיגה תוצאה של לידה רכה ומעצימה. אין ספק שלאחר חוויית לידה טובה, תרגישי מועצמת וגאה. את ותינוקת תיהנו מרמות גבוהות ביותר של אוקסיטוצין, הקרוי גם "הורמון האהבה" ושל אנדורפינים (דופמין), שהם החומרים שגורמים לנו להרגשת "high" ולהרגשה טובה - ההורמונים האלה מבטיחים שאת ותינוקך תתאהבו לנצח!!!
רוב בני הזוג כיום מעורבים בצורה פעילה בלידה, במתן תמיכה רגשית ופיזית לבנות זוגם בתהליך של לידה פעילה. השותפות הרגשית שנוצרת בין בני הזוג עקב חוויה של לידה פעילה ומעצימה, יכולה לספק הרבה "דלק" למערכת היחסים הזוגית ולהוות בסיס להורות ולמשפחתיות מחוזקת.
הרבה מעבר ללידה
כאמור, רוב הנשים שחוויית לידה פעילה מרגישות מלאות בסיפוק ובשביעות רצון, גם אם הלידה לא הייתה פיזיולוגית. בסופו של עניין, זה הישג גדול להביא תינוק חדש לעולם, איך שזה לא יקרה.
עדיין, אם הלידה היא קשה יותר מהמצופה או אם הופיעו סיבוכים כלשהם, נשים רבות עלולות להרגיש אכזבה על כך שהמציאות לא תאמה את הציפיות שלהן. לפעמים, זה מעבר לכוחנו להשפיע על מהלך ותוצאת הלידה.
לידה היא תהליך בלתי צפוי, גם הרפואה מכירה בכך. לכן, הכי טוב זה לשמור על ציפיות ועל העדיפויות בקנה מידה הגיוני. לעולם אין לייחס יותר חשיבות ללידה מאשר לבריאות האם והתינוק. בסופו של עניין, מה שחשוב באמת לכולם זה הבטחת הביטחון והשלמות שלה. גם כשאר הלידה היא קשה, ניתן ליישם את רוח הגישה של הלידה הפעילה, לקבל תמיכה מבני הזוג ולשלב טיפול רפואי עם תנוחות ותנועות פעילות.
מכאן, שעוד מטרה של הלידה הפעילה זה להשיג חוויה מעצימה, ללא קשר עם מידת ההתערבות הרפואית שמתקיימת בלידה. התפיסה של היולדת את חווית הלידה שלה, ברמה הרגשית, יכולה להיות טובה ומעצימה גם במקרים של שימוש בטיפול רפואי מוגבר. הגישה של הלידה הפעילה מאמינה בכך שכל אישה יולדת צריכה להרגיש מועצמת, מסופקת וגאה מהלידה שלה.